söndag 14 juni 2009

Lettland

Lettland.
Tidigare mest känt för att vara elaka mot den rysktalande befolkningen, som inte får rösta och diskrimineras på olika sätt om de inte kan klara ett lettiskt språktest. (Detta är vad jag kan förstå en hämnd för att ryssarna Stalin och Brezjnev var just ryssar.)
Nu är landet mer känt för krisen. Landet är i händerna på EU, IMF och frilansande ekonomiska ”experter” från väst (Sverige med flera).
EU kräver att budgetunderskottet kryper under 3% av BNP. Annars får Lettland inte gå med i euro-samarbetet. (Varför inte göra som Montenegro, som använder euro utan att vara med i EU?)
IMF kräver också offentliga nedskärningar. Annars får landet inte låna pengar. Och vad gör då Lettland? Jo, för att fixa krisen sänker man pensionerna. Pensionärerna har det ju redan riktigt taskigt, och dessutom är det säkert de som ligger bakom finanskrisen. Dessutom ska de offentliganställdas löner sänkas. Annars kan det gå illa för de svenska bankerna.
Någon tyckte att problemet kanske också beror på den låga och platta inkomstskatten; alla betalar 23% i skatt, från fattiglappar (de flesta) till miljardärer. Höginkomsttagare bör kunna betala mer. Men idén att införa en progressiv skatt tillbakavisas som farlig av utländska experter. Då skulle ju finansvalpar och rikemansbarn ju få vara med och betala. Och hur skulle det se ut?
Lettland och Island har ju på senare år varit förebilder med sin marknadsliberala politik. Den får vi inte ändra på. Då kan det sluta illa.

1 kommentar: