torsdag 16 september 2010

Partinamnen ljuger

Miljöpartiet de gröna är ett miljöparti. Det är sant. Vänsterpartiet är ett vänsterparti. Det är också sant. Och Sveriges socialdemokratiska arbetareparti är ett socialdemokratiskt arbetarparti och finns i Sverige. Så även det är sant.

Men sedan börjar lögnerna.

Centerpartiet var en gång ett centerparti, men är det inte längre. Tvärtom försöker de i många frågor lägga sig till höger om högerpartiet moderaterna, vilket märks tydligast i deras krav på att arbetsrätten ska rivas upp så att det blir lättare för chefen att välja vem som ska bli av med jobbet. Något som moderaterna inte längre anser behövas.

Folkpartiet är inte något folkparti. Ett av deras profilkrav är att värnskatten ska avskaffas, något som enbart gynnar den lilla bråkdel av befolkningen som har en lön på över en halv miljon om året. Knappast ett parti för folket. Till detta kan läggas att folkliga partier bildas bland folket och tar sig med hjjälp av folkrörelsearbete in i Riksdagen. Så har centern, sossarna, vänstern, kristdemokraterna och miljöpartiet gjort. Folkpartiet är det enda parti förutom moderaterna som bildades inne i riksdagen och inte av folk utanför.

Kristdemokraterna är kanske hyfsat demokratiska, men knappast kristna i ordets egentliga mening. Ett kristet parti skulle använda de rikas förmögenheter för de fattiga, sluta upp med att samla jordiska skatter och umgås intensivt med publikaner och syndare.

Och så Moderata samlingspartiet. "Sveriges enda arbetarparti" är en beteckning lika sann som att kalla polkagriskaramellen för Sveriges enda värktablett.

Men begreppet moderat betyder ju sansad. Ett sansat parti skulle knappast sänka skatterna med över 60 miljarder kronor på ett sätt som mest gynnar dem med höga löner samtidigt som de tio procenten fattigaste fått mindre och därmed skapat en än svårare situation för dessas barn.

Alltså: Moderaterna är inte moderata, Kristdemokratnerna är inte kristna, Folkpartiet är inget folkparti och Centernpartiet är inget centerparti.

3 kommentarer:

  1. Men Vänsterpartiet är kanske också kommunister, vilket de dolt i sitt nya partinamn?

    SvaraRadera
  2. Jag tror du har rätt i att många, eller åtminstone en del, inom Vänsterpartiet fortfarande kallar sig kommunister. Men detta med kommunism är lite svårtolkat. För de flesta är kommunism synonymt med förtrycket i Sovjetunionen, Maos Kina eller röda khmerernas skräckvälde i Kampuchea. I väst har kommunistpartier gjort många bra saker, varit drivande i motståndsrörelser mot fascism i Italien, nazitysk ockupation i Frankrike, mot USA:s terrorbombningar i Vietnam, mot atombomben, för svartas rättigheter i USA, för ANC:s samarbete med vita i Sydafrika etc. Kommunism kommer av latinets "communis" (gemensam) och var Karl Marx beteckning på historiens slutmål; kommunismen, det klasslösa samhället där allt ägs gemensamt och där alla deltar i samhällets skötsel utan någon särskild statsapparat. Detta bygger på Marx alldeles för negativa syn på staten och på hans överdrivna förtjusning av dialektisk filosofi. Ofta har också kommunister skilt ut sig genom att förespråka revolution.
    Mitt intryck är att de flesta vänsterpartister inte är kommunister i någon av dessa meningar. Jo, förresten en, de är anhängare av ett klasslöst samhälle. Men det är jag också, utan att kalla mig kommunist.

    SvaraRadera
  3. Till saken (som du inte nämner) hör förstås att Sverige tillsammans med Danmark har de högsta skatterna i världen. Eller hur?
    /Lasse

    SvaraRadera