lördag 19 december 2009

Askaffa den nationella självständigheten!

Världens politiska system fungerar inte. Allt oftare inser vi att vi behöver fatta gemensamma beslut, nu senast om klimatet i Köpenhamn. Men vi har ett system som slår vakt om varje lands rätt att fatta alla beslut själv. Och jag är vansinnigt trött på vurmandet om nationell självständighet, när det bara leder till att alla nödvändiga beslut om minsade koldioxidutsläpp, avskaffande av skatteparadis med mera, ständigt stoppas. Och det för att det alltid är några stater som inte vill vara med.
Tänk om beslut i Sverige skulle fungera så: Varje förslag om statsbudgetens skatter och utgifter ska antas av landets 290 kommuner, där alla vill komma hem som segrare. Nej tack och lov för att vi har en folkvald riksdag som kan fatta majoritetsbeslut!
Om vi hade ett världsparlament med rätt att fatta bindande beslut (efter propositioner från en parlamentariskt tillsatt världsregering!) skulle vi kunna göra det dyrare att flyga än att åka tåg genom en internationell flygbränsleskatt, införa handel med utsläppsrätter och sedan fortsätta med att stänga skatteparadis, globalisera rätten att bilda fria fackföreningar och börja bygga ett globalt välfässystem. Den internationella konkurrensen mellan företagen skulle därmed bli mindre ojuste och en annan värld skulle snart visa sig möjlig.
Jag kommer att fortsätta bojkotta engångsmuggar, sorera sopor och låta bilen stå när jag kan åka kollektivt. Men jag vet att det inte räcker med att var och en gör sitt.
Den som tycker det är fel att stjäla kan ju låta bli och låta andra fortsätta att knycka saker om de trivs med det. Eller behöver vi regler som alla måste följa?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar